Mitkä omenat kannattaa mehustaa?


Mitkä omenat sopivat parhaiten mehun valmistukseen?

Mehun maku ja laatu riippuvat ensisijaisesti omenoiden laadusta ja kypsyysasteesta.

Parhaan mehun valmistukseen tulee käyttää tuoreita, kypsiä ja rapeita omenia.

Mikä tahansa omenalaji sopii mehun valmistukseen. Runsaan maun saavuttamiseksi on hyvä sekoittaa kaikkia saatavilla olevia omenia eri lajikkeista.

Hedelmien koko ei ole ratkaiseva, vaikka pienet omenat todennäköisesti sisältävät vähemmän mehua kuin suuret, mehukkaat omenat.

Kypsät omenat ovat meheviä, niillä on intensiivinen maku ja aromi, joten mehua varten tulee puristaa vain kypsiä hedelmiä. Ne ovat myös helppo murskata ja puristaa, mikä tarkoittaa, että mehua saadaan enemmän.

Mistä tietää, että omenat ovat kypsiä?

Paras tapa selvittää omenoiden kypsyys on maistaa omenaa ja katsoa siemeniä, joiden tulee olla ruskeita.

Ylikypsät omenat ovat pehmeitä ja rapisevat purtaessa. Ne eivät ole hyviä mehustukseen. Pehmeät, jauhoiset tai kutistuvat omenat sisältävät liian vähän mehua eivätkä sovi mehun valmistukseen, mutta ne sopivat hyvin soseeseen tekemiseen.

Myös täplikkäät omenat tai maahan pudonneet omenat, joissa on pieniä vaurioita, sopivat täysin mehun valmistukseen, mutta ne tulee pestä ennen murskausta!

Huomioithan kuitenkin, että maahan pudonneita omenia eläinten laidunnuksilta ei saa käyttää mehun valmistukseen, koska ne voivat sisältää kolibakteereja. Mädäntyneet omenat tulee lajitella pois!

Milloin omenat tulisi mehustaa?

Parasta on tehdä mehua kypsistä syksy- ja talviomenoista, jotka ovat meheviä ja rapeita, kun ne ovat täysin kypsiä ja niissä on paljon aromia ja makeutta. Parasta omenamehua saadaan siis syys- ja lokakuussa.

Kesäomenat, jotka kypsyvät aikaisin, heinäkuusta elokuuhun, ovat usein liian jauhoisia. Niitä voi mehustaa ennen kuin ne ovat täysin kypsiä, kun siemenet ovat vielä vihreitä; kesäomenoista valmistettu mehu on kuitenkin hapan ja heikomman omenamakuinen verrattuna syksy- ja talviomenoista valmistettuun mehuun.

Suomalaiset kesäomenat yleensä kypsyvät nopeasti ylikypsiksi ja sopivat hyvin mehun valmistukseen. On yleisesti tiedossa, että kesäomenat, kuten Transparente Blanche, antavat hyvin vähän mehua, koska ne ovat pehmeitä ja jauhoisia.


kesäomenat 'Pirja'