Onko omenamehu pakko pastöroida?

Tuorepuristettu omenamehu, eli raakamehu, säilyy jääkaapissa vain muutaman päivän. Sen takia se kannattaa pakastaa tai pastöroida mahdollisimman pian.

Pastörointi on tapa varmistaa omenamehun pidempi säilyvyys ja tehdä siitä turvallisempaa juoda. Pastöroinnissa mehu kuumennetaan 78–82 asteeseen, jolloin kaikki hiivabakteerit kuolevat. Tämän jälkeen mehu voidaan pakata suoraan Bag-in-Box -pakkauksiin, pulloihin tai purkkeihin, joissa on tiivis kansi.

Pastöroinnin lämpötila on hellävarainen käsittely, joten omenamehun maku, väri ja vitamiinit pääosin säilyvät.
Helpoin tapa säilyttää pastöroitua omenamehua on käyttää Bag-in-Box -pakkauksia tai erityisiä mehupusseja. Näissä pakkauksissa pastöroitu mehu säilyy avaamattomana vähintään vuoden, usein jopa pidempään. Avattu pakkaus säilyy huoneenlämmössä noin kuukauden.

Voiko pastöroimatonta omenamehua säilyttää?

Tuorepuristettua, pastöroimatonta omenamehua voidaan säilyttää myös paineen 50 litran paineastiassa, jota kutsutaan painetynnyriksi. Tähän tarvitaan lisäksi hiilidioksidipullo ja paineensäädin, jotka kytketään paineastiaan. Hiilidioksidi luo sifoniin 10 baarin paineen, joka estää käymisen.

Yhteenveto:

Pastöroimaton omenamehu säilyy vain vähän aikaa, joten se kannattaa pakastaa tai pastöroida. Pastörointi pidentää säilyvyyttä ja tekee mehusta turvallisempaa juoda.

Miten omenamehua pastöroidaan?

Omenamehua voi pastöroida liedellä tavallisessa suuressa kattilassa, mutta tämä menetelmä vaatii useita eri vaiheita ja melko paljon aikaa, jos mehua on paljon.

Suuria mehumääriä on erittäin kätevää pastöroida erityisessä 65-, 110- tai 170 litran astiassa, jossa on uppopumppu. Astia täytetään tuorepuristetulla mehulla, jonka jälkeen uppopumppu lasketaan astiaan. Uppopumppu lämmittää mehun vaadittuun lämpötilaan. Pastörointiprosessissa lämpötila on korkeampi pohjalla ja alhaisempi pinnalla. Siksi on tärkeää sekoittaa mehua ja samalla tarkistaa lämpötila mukana tulevalla lämpömittarilla.

Astiassa on hana, ja pastöroinnin jälkeen mehu voidaan laskea suoraan Bag-in-Box -pakkauksiin, pulloihin tai purkkeihin.

Pastöroitua mehua voidaan säilyttää myös pastörointiastiassa!
Säilytä pastöroitua omenamehua kuivassa, viileässä ja pimeässä paikassa.Vinkkejä:
Voit lisätä pastöroituun omenamehuun hieman sitruunamehua, jotta se säilyy paremmin.