Siiderin valmistus


Speidelin teräspainetynnyri sopii omenamehun säilytykseen tai siiderin valmistukseen. Painetynnyriä voi myös käyttää viinin, oluen ja kuohuviinin käymiseen.

Siiderin valmistus
Mikäli haluat valmistaa siideriä, kaada painetynnyriin omenamehua ja sulje se. Mehu alkaa käydä ja tuottaa hiilihappokaasua. Täyttäessä astiaa tuoreella mehulla on tärkeää jättää tilaa hiilidioksidille. Hiilidioksidin määrä ja paine kasvavat astian sisällä ajan myötä, jotka hidastavat mehun käymisprosessia. Kun paine on noin 7-8 baaria, mehun käymisprosessi päättyy. Astian sisällä oleva paine voi kasvaa jopa 10 baariin, mutta tällöin varoventtiili vapauttaa ylimääräisen paineen. Siiderin on valmis noin 3-4 kuukaudessa. Kun alat nauttimaan siideriä, paine putoaa astian sisällä ja käymisprosessi jatkuu niin kauan kunnes paine palautuu 7-8 baarin tasolle uudestaan. Siiderin alkoholipitoisuus voi nousta jopa 2-3 prosenttiin.

Siiderin valmistusta varten tarvitset painetynnyrin ja kaasupullot. Et tarvitse muita tarvikkeita.

Tuoreen omenamehun säilytys
Tuore mehu voidaan varastoida painetynnyriin talveksi, jonka ajan se ei käy. Kaasupulloon yhdistetty painetynnyri täytetään omenamehulla ja sen jälkeen hiilidioksidilla. Hiilidioksidin korkea konsentraatio ja paine estävät omenamehun käymisen. Osa hiilihaposta liukenee mehuun, jonka takia mehussa voi olla hieman hiilihappoa. Kaasupullo täytyy olla yhdistettynä astiaan, jotta voidaan varmistaa tasainen paine astian sisällä jopa sen jälkeen, kun mehua on nautittu. Tämä menetelmä on hyvä vaihtoehto mehun pastöroinnin tai jäädyttämisen sijasta.

Inkiväärioluen ja oluen säilytys
Painesäiliössä on mahdollista säilyttää myös muunlaisia juomia esim. kotitekoista inkivääriolutta tai olutta. Vain 0,5-1 baarin hiilidioksidipaine pitää juoman tuoreena kuukausien ajan ja tarjoaa riittävän paineen juoksuttamiselle. Viinin tapauksessa hiilidioksidi estää liiallisen rikityksen. Säiliötä voidaan myös käyttää soodaveden tekemiseen tavallisesta vesijohtovedestä.


Speidelin painetynnyri ruostumatonta terästä  hiilihapollisten juomien valmistukseen ja säilytykseen.

Voidaan käyttää eri valmistusmenetelmien yhteydessä.

Painetynnyrissa syntyvän paineen avulla pastöroimaton mehu säilyy tai voit valmistaa omenasiideriä ja säilyttää sen suoraan oluttynnyrissa seuraavaan omenasatoon asti. Hanan kautta juoma voidaan annostella suoraan Painetynnyrissa . Sinun ei enää tarvitse kiehauttaa mehua tai lisätä siihen mitään säilytysaineita.
Painetynnyri on valmistettu korkealaatuisesta ruostumattomasta erikoisteräksestä.

Alkoholipitoinen siideri
Siiderin alkoholipitoisuutta voit itse säädellä - mitä vähemmän aikaa painetynnyri on täyttämisen jälkeen avoinna, sitä vähemmän syntyy käymistä ja vastaavasti alkoholipitoisuus on alhaisempi.

Alkoholittomat juomat
Voit myös valmistaa alkoholittomia juomia tai hyvin mietoja alkoholipitoisia juomia. Tätä varten sifoniin lisätään hiilihappokaasua, joka estää mehun käymisen. Tällä tavoin käsiteltynä juoma säilyy käyttökelpoisena monia kuukausia. Tämä on paras tapa säilyttää tuoretta omenamehua ilman pastörointia tai pakastamista.

Viini, olut ja muut alkoholipitoiset juomat
Painetynnyrillä voidaan säilyttää myös valmiita alkoholijuomia kuten viiniä tai olutta. Hiilihappokaasu, paine 0,5 - 1 bar, säilyttää juoman tuoreena ja antaa tarvittavan paineen juoman valuttamiseen hanasta. Viinin säilytyksessä hiilihappokaasu auttaa vähentämään liiallista sulfaattien käyttöä.

Hiilihapollinen vesi
Painetynnyrillä avulla voit myös tehdä tavallisesta vesijohtovedestä hiilihapollista.
Kokoonpanoon sisältyy painemittari maksimi 10 baria.  •  Kuinka siideri valmistetaan?

Mikäli haluat valmistaa siideriä, kaada painetynnyrin omenamehua ja sulje se. Mehu alkaa käydä ja tuottaa hiilihappokaasua, jolloin paine painetynnyrissa alkaa nousta. Kun paine on 7-8 baria, käymisprosessi pysähtyy ja alkoholipitoisuus tasoittuu noin tasolle 1,5 %. Siideri on valmista.

Kaadettaessa siideriä pois tynnyrista, laskee tynnyrin   paine jonkin verran ja jäljellä olevan juoman uusi käyminen mahdollistuu. Tällöin siiderin alkoholipitoisuus nousee jälleen.

  •  Voiko tynnyrissa säilyttää tuoretta pastöroimatonta mehua? Miten?
 Mikäli haluat käyttää tynnyrit tuoreen pastöroimattoman mehun säilyttämiseen, on välttämätöntä nostaa paine tynnyrissa   heti 10 bariin käymisen estämiseksi. Siihen tarvitaan kaasupulloa ja СО2. Kaasupullon tulee olla jatkuvasti liitettynä sifoniin paineensäätimen kautta, joka pitää paineen sifonin sisällä 10 barin tasolla ja nostaa sen jälleen mehun kaatamisen jälkeen.

  •  Kuinka kauan yksi kaasupullo kestää ja voiko sen täyttää uudestaan?

 Kaasupulloon menee 2 kg kaasua ja sen voi täyttää uudelleen. Kaasupullon tilavuus riittää 50-litran sifonin käyttöön ja se pitää 10 barin paineen yhden sifonin käyttösyklin ajan.


Tämä tuote lisättiin koriin