Mikäli haluat valmistaa siideriä, kaada
painetynnyriin omenamehua ja sulje se. Mehu alkaa käydä ja tuottaa
hiilihappokaasua. Täyttäessä astiaa tuoreella mehulla on tärkeää jättää tilaa
hiilidioksidille. Hiilidioksidin määrä ja paine kasvavat astian sisällä ajan
myötä, jotka hidastavat mehun käymisprosessia. Kun paine on noin 7-8 baaria,
mehun käymisprosessi päättyy. Astian sisällä oleva paine voi kasvaa jopa 10
baariin, mutta tällöin varoventtiili vapauttaa ylimääräisen paineen. Siiderin
on valmis noin 3-4 kuukaudessa. Kun alat nauttimaan siideriä, paine putoaa
astian sisällä ja käymisprosessi jatkuu niin kauan kunnes paine palautuu 7-8
baarin tasolle uudestaan. Siiderin alkoholipitoisuus voi nousta jopa 2-3
prosenttiin.
Siiderin valmistus
Siiderin valmistusta varten tarvitset painetynnyrin ja kaasupullot. Et tarvitse muita tarvikkeita.
Tuoreen omenamehun säilytys
Tuore mehu voidaan varastoida painetynnyriin talveksi, jonka ajan se ei käy. Kaasupulloon yhdistetty painetynnyri täytetään omenamehulla ja sen jälkeen hiilidioksidilla. Hiilidioksidin korkea konsentraatio ja paine estävät omenamehun käymisen. Osa hiilihaposta liukenee mehuun, jonka takia mehussa voi olla hieman hiilihappoa. Kaasupullo täytyy olla yhdistettynä astiaan, jotta voidaan varmistaa tasainen paine astian sisällä jopa sen jälkeen, kun mehua on nautittu. Tämä menetelmä on hyvä vaihtoehto mehun pastöroinnin tai jäädyttämisen sijasta.
Inkiväärioluen ja oluen säilytys